Lovaglási alapfogalmak, szabályok

– Istálló-

A lovak pihenésére szolgáló hely, ennek megfelelően kell viselkedni, tilos hangoskodni, szaladgálni, a lovak nyugalmát bármivel megzavarni. Az előkészített takarmányból a lovakat etetni tilos, az kizárólag a személyzet feladata.
A lovak előkészítése a lovagláshoz (ápolás, nyergelés) elsősorban a boxban történjen. A lovat felszerelve a boxban hagyni csak akkor lehet, ha a kantárszárat rögzítjük, hogy ne lépjen bele a ló, a hevedert pedig lazán kapcsoljuk be.
Kötőféket a ló fején hagyni veszélyes (beakadhat) ezért tilos.

Különösen fontos szabály az istállóban és az egész lovardában, a dohányzás szigorúan tilos (a kijelölt helyet kivéve) a gyúlékony anyagok (takarmány) miatt!
Mindig vigyázzunk, hogy ne hagyjunk a lovak által elérhető helyen semmilyen felszerelést, eszközt az istállóban, amely sérülést okozhat a lóban – másokban – (pl. kés, olló, vödör, vasvilla, stb.).

Szintén ne hagyjunk semmilyen felszerelést a lovak, boxok közelében, mert a lovak ezeket megrághatják, összetaposhatják (pl. nyereg, kantár, pálca, kötőfék, takaró, stb.).
A lovak patáját minden esetben kaparjuk ki a boxból való kivezetés előtt.

– Nyerges – lovarda felszerelései –

A nyerges tárolót a bérlovardában lovaglók használhatják. A bérlovagoltatáshoz használt nyergek tárolására szolgáló helyiségben mindig tartsunk rendet, a nyergeket, kantárokat precízen tegyük a helyükre, mindig mossuk le a zablát használat után. A lóápoláshoz használt felszereléseket (kefék, rongyok) is az erre kijelölt helyre tegyük vissza, ezeket ne hagyjuk az istállóban. Ugyanez vonatkozik a lovarda által biztosított pálcára és fejvédő kobakokra.

– Öltöző – bértartók szekrényei –

Saját felszerelések, saját láda, saját takarmány elhelyezése megbeszélés szerint a bértartók részére kialakított nyerges tárolóban van mód.
Kérünk mindenkit, hogy a ládák számára fenntartott helyiségben vigyázzon a rendre, tisztaságra, ne hagyja elől a felszereléseit, tartsa zárva a ládáját. A ruhákat, egyéb személyes holmikat ne hagyjuk őrizetlenül, bezárt szekrényben tartsuk őket a lovaglás alatt is.

Ló ápolása

Ló ápolása

– Patamosó –

Kérjük a használatot követően a patamosóból a trágyát eltakarítani (a lefolyó nem trágyagyűjtő hely).

– Vendégház, büfé, szociális helységek –

A szociális részek használatakor minden esetben tartsuk be az alapvető szabályokat és gondoljuk az utánunk jövőkre, akik szeretnék Önhöz hasonló módon jó érzéssel használni ezeket a helyiségeket. A vendégház közösségi szobájában és a konyha/büfé részben vigyázzunk a rendre és tisztaságra. A vendégház szobáinak használata csak a szállóvendégeknek van fenntartva. Kérjük ne menjen be azokba.

– Udvar, közlekedők, parkoló –

Személygépkocsival parkolni a lovarda területén kizárólag a kijelölt helyen a parkolóba lehet. Lovunkat csak kantáron vagy kötőfékkel vezetve mozgassuk, ne engedjük őket szabadon, mert ez különösen veszélyes lehet a többi lóra, lovasra, egyéb látogató vendégekre. Mindenkire vonatkozó szabály, hogy a trágyát el kell takarítania a lova után az udvarról, patamosóból, istálló-folyosóról, fedeles lovarda előteréből!
Patkolást és körmölést követően az eltávolított pata/köröm-darabokat a patkolást végző kovácsnak össze kell szednie, a szerszámokat el kell tenni.

– Fedett és nyitott Lovarda Használat Szabályai –

A fedett lovarda a kinti pályákhoz képest zárt hely, amely a lovak számára nagyobb elszigeteltséget jelent, így fokozottabban reagálhatnak a zajokra, egyéb ingerekre. Ezért különösen fontos, hogy ne lépjünk be sem lóval sem ló nélkül meglepetésszerűen az ajtón, mert ez balesetveszélyes ránk és a pályán lovaglók számára is.

A „HELYET KÉREK” kifejezést használva (jó hangosan és érthetően) és az „ENGEDÉLY MEGADVA” ill. ,,SZABAD? választ megvárva léphetünk csak be a fedett lovardába.
Legyünk figyelmesek és udvariasak (a kinti pályákhoz hasonlóan) a társainkkal a fedett lovardában is, vigyázzunk a nálunk kevesebb tapasztalattal rendelkező lovasokra, segítsük őket mindenben. A fedelesben esetlegesen okozott károkért teljes mértékben felelős az okozó.

 

 

BAL KEZEK TALÁLKOZNAK – szembejövő lovas esetén, ha mindkettő azonos jármódban van.

 

A KÖRÖN LOVAGLÓK – mindig a belső patanyomon haladnak, a többieket kívül elengedik.

A MAGASABB JÁRMÓDBAN HALADÓK – használják a külső patanyomot, az alacsonyabb jármódban haladók beljebb tartsanak.

OSZTÁLYBAN LOVAGLÓKHOZ CSATLAKOZNI kizárólag az edző által vezényelt módon lehet. Ezektől eltérő esetekben (egyéni igénytől függhet, pl. fiatal lóval dolgozó lovas, vagy kezdő lovas esetén) mindig egyeztessünk minden velünk egy időben lovaglóval.

Minden kedves vendégének kellemes lovaglást kíván a lovarda vezetése!

Vélemény, hozzászólás?